Despre Dr. FangFiled under :

Dr. Fang este senior practicant in medicina traditionala chineza, specializat in acupunctura inca din anul 1986, cu o mare experienta si practica medicala atat in China, cat si in Romania.

 

Intrebare: Domnule Dr. Fang, ce v-a atras la aceasta ramura a medicinei traditionale chineze?

Raspuns: Lao Tzu, fondatorul Taoismului, afirma ca sanatatea este cea mai mare bogatie pe care o poate avea un om. Si asa si este. Daca ne gandim la oamenii din jurul nostru care sunt bolnavi, din familie, sau cunoscuti, sau chiar la noi insine daca ne gandim cum ne-a fost atunci cand eram bolnavi chiar si de o banala raceala, ne amintim cum nu ne mai ardea de nimic, nu ne era nici foame, nici sete, nici somn, nu aveam dispozitie sa facem absolut nimic, ci doar sa zacem in pat, intr-o stare deplorabila atat fizic, cat si mental. Astfel ca orice bogatii materiale am avea, in astfel de situatii nu ne ajuta cu nimic. Multi oameni, mai ales in Occident, au obisnuinta sa ia medicamente diverse, de la cea mai mica durere, pana la afectiuni grave. Si medicamentele functioneaza, sau… nu. Pe termen scurt, intr-adevar, pot functiona, dar pe termen lung, nu intotdeauna. Pentru ca, la aceste medicamente, care sunt chimice, exista si efectele adverse. Altfel spus, te poti trata pentru o afectiune, pentru un anumit organ bolnav, dar te poti trezi ca, in timp, un alt organ s-a imbolnavit in urma medicatiei. In Orient noi avem metode naturale de vindecare datand de mii de ani si care nu agreseaza organismul, ci il readuc treptat in starea sa de sanatate si echilibru. Acupunctura este una dintre aceste metode, iar ca medic acupuncturist ai o mare bucurie atunci cand vezi ca pacienti care erau deznadajduiti in urma diverselor tipuri de tratament incercate se vindeca datorita acupuncturii.

Intrebare: Cam cat timp lucrati pe zi si cat dureaza o sedinta de acupunctura?

Raspuns: Depinde de numarul de pacienti. Am avut perioade in care lucram de dimineata pana seara, iar alteori mai putin, cum este de ex. in perioada concediilor, cand oamenii sunt in general in vacanta, asa ca vara este un program ceva mai relaxat din acest punct de vedere. Sedinta de acupunctura dureaza 30 de minute.

Intrebare: Considerati acupunctura ca fiind o  metoda de vindecare infailibila?

Raspuns: Evident ca nu. Acupunctura este o tehnica medicala chineza traditionala de deblocare a Qi-ului (Ch’i) prin insertia de ace in puncte specifice de pe corp, in scopul de a echilibra principiile energetice Yin si Yang. Qi-ul este energia vitala care sustine toate corpurile vii si le insufleteste. Este ceea ce crestinii inteleg prin Duhul Sfant. Aceasta energie vitala curge prin corp urmand 12 cai principale si alte cai secundare numite meridiane. Cand Yin si Yang sunt in armonie, Qi-ul curge liber prin corp, iar omul este sanatos. Cand este insa bolnav, exista un blocaj pe unul sau mai multe dintre aceste meridiane. Medicul acupuncturist elibereaza acest blocaj prin stimularea punctelor specifice, fapt ce va conduce la re-echilibrarea energiilor si deci la vindecare si recapatarea sanatatii. Sunt cazuri in care acupunctura este suficienta; dar sunt si cazuri in care e necesara o colaborare intre tipurile de tratament, pentru o si mai mare eficienta. Spre exemplu, pe langa acupunctura, pacientul poate consuma in plus pentru tipul sau specific de afectiune ceai din plante, sau pilule pe baza de plante. Si desigur, mai exista si situatii de medicina alopata in care medicul de familie sau medicul specialist a indicat pacientului un anumit tratament medicamentos, caz in care pacientul urmeaza si acest tratament in paralel. De asemenea trebuie spus faptul ca degeaba un pacient urmeaza orice fel de tratament  medical, nu doar de acupunctura, daca in schimb are un stil de viata dezordonat, o dieta dezechilibrata si nesanatoasa, daca fumeaza si bea in exces.

Intrebare: Cum de ati ales sa veniti in Romania?

Raspuns: Au fost mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul ca exista o mare afinitate intre China si Romania, ambele tari trecand prin experienta comunismului, iar popoarele noastre avand de infruntat de-a lungul timpului multe greutati. Imi amintesc ca am vazut cateva filme romanesti, cand eram mai tanar, si mi-au trezit curiozitatea despre Romania. De asemenea, am avut cunostinte care au venit in Romania si care au ales ulterior sa traiasca aici o perioada mai lunga de timp, placandu-le si tara, si oamenii. Asa s-a intamplat si in cazul meu si al familiei mele.

Intrebare: Puteti sa exemplificati cateva cazuri mai deosebite intalnite in practica dvs. medicala?

Raspuns: Au fost foarte multe de-a lungul timpului, am sa enumar doar cateva mai recente. De ex. a existat un domn de 50 de ani, care in urma unui accident a ramas cu imposibilitatea de a dormi intins pe pat, ca toata lumea. Astfel incat, de 2 ani de zile nu putea sa stea decat in sezut, deci practic coloana sa vertebrala era mereu la 90 de grade fata de membre. Dupa 10 sedinte de acupunctura, domnul respectiv a putut din nou sa doarma normal, in sfarsit. Alt caz interesant a fost cel al unui baiat de 14 ani, care, in urma unei injectii gresit facute, a ramas cu jumatate de corp amortita. Dupa cateva sedinte de acupunctura, baiatul si-a recapatat motricitatea intregului corp. Desigur au mai fost si alte cazuri rezolvate, de ex. de infertilitate, de obezitate, de insomnie etc. (A se vedea rubrica “Afectiuni tratabile”).

Intrebare: Ce simtiti atunci cand pacientii se vindeca datorita tratamentului oferit de dvs?

Raspuns: Pot sa spun ca sunt foarte fericit. Munca mea este o parte esentiala a vietii mele, astfel incat sa vad ca pacienti care erau in suferinta si deznadejde atunci cand au venit la mine, iar cand pleaca sunt cu totul alti oameni, plini de entuziasm, sanatosi si bucurosi,  acest lucru nu doar ca ma face sa uit de orice grija sau necaz personal, dar imi ofera o imensa implinire sufleteasca, aceea de a fi cu adevarat de folos celorlalti oameni.